Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008

Νταμανχουρ (Damanhur):Μία μυστικιστική οικοκοινότητα



To Damanhur ειναι μια μυστικιστικη οικοκοινοτητα που βρισκεται στη βορεια Ιταλια (περιοχη Πιεμοντε), 50 περιπου χιλιομετρα βορεια της πολης του Τορινο, στους προποδες των Αλπεων.


Η κοινοτητα αυτη διαθετει τη δικη της οργανωση και νομους, καθως επισης και το δικο της νομισμα, το Credito.
Το ονομα Damanhur προερχεται απο την ονομασια της αρχαιας Αιγυπτιακης πολης Damanhur, οπου και υπηρχε μεγαλος ναος αφιερωμενος στον Ωρο.
Το Damanhur ιδρυθηκε το 1975 απο τον Ιταλο εσωτεριστη και φιλοσοφο Oberto Airaudi με 24 ακομη υποστηρικτες του και το ετος 2000 ειχε ηδη 800 κατοικους. Οι θρησκευτικες τους αντιληψεις ειναι μαλλον παγανιστικες, αγκαλιαζοντας ομως ολες τις παραδοσεις του κοσμου. Εχουν δικα τους σχολεια (στα οποια διδασκονται αναμεσα στα αλλα αρχαια μυστηρια, θεραπευτικη, βελονισμο, ενεργειακες γραμμες Ley κ.α), ενω στα εργαστηρια τους ερευνουν τα ταξιδια στο χρονο!! Εχουν επισης δικα τους νοσοκομεια, τα δικα τους προϊοντα (τα οποια παραγουν με βιολογικους τροπους) και τη δικη τους κοινωνικη οργανωση που βασιζεται στην αυθεντικη δημοκρατια.
Στον υπολοιπο κοσμο εγιναν γνωστοι το 1992 μετα την αποκαλυψη των μυστικων τους υπογειων εργων που αφορουσαν την κατασκευη ενος συστηματος υπογειων εντυπωσιακων ναων ( 9 τον αριθμο) που επικοινωνουσαν μεταξυ τους μεσω στοων (ειχα ξεκινησει να χτιζονται απο το 1978 με πληρη μυστικοτητα).
Οι ιταλικες αρχες διεταξαν την καταστροφη τους, αφου κατασκευαστηκαν χωρις καμια αδεια, η αποφαση ομως αυτη ακυρωθηκε λιγους μηνες μετα οταν ηρθαν σε επαφη με τους πραγματικους σκοπους και αξιες των "Νταμανχουριανων".

Η ολη δραστηριοτητα αλλωστε των 20 αυτων μυστικιστικων οικοκοινοτητων εχει οφελησει τα μεγιστα την οικονομια των γυρω περιοχων.



Ενα αρθρο του Μ. Πανα



H λέξη Damanhur στα αιγυπτικά σημαίνει Πόλη Φωτός. H Damanhur είναι μία ανεξάρτητη πολιτική, οικονομική και θρησκευτική κοινότητα, η οποία ιδρύθηκε στην Iταλία στις αρχές της δεκαετίας του '70. Πρόκειται για ένα μεγάλο πνευματικό εργαστήρι που οι τέχνες και οι επιστήμες συναντιούνται μέσω της εφαρμοσμένης φιλοσοφίας, της έρευνας και της πνευματικής αναζήτησης, με σκοπό τη δημιουργία ιδεών και προοιόντων που είναι ζωντανά και καθαρά. Tα άτομα που ζουν σ' αυτήν -περίπου χίλιοι- εργάζονται και διαβιώνουν ομαδικά υπό συνθήκες ηρεμίας, κάνοντας βήματα προς την κατάκτηση της συνειδητότητας και της αυτογνωσίας.

Τα προβλήματα που συσσωρεύονται στις σύγχρονες κοινωνίες με τις συγκεκριμένες δομές οργάνωσης έκανε αρκετούς να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κοινωνίες σε διαφορετικές βάσεις. H πρωταρχική γενεσιουργός ιδέα ήταν πως: «Σε μια τραγική περίοδο, στην οποία όλο και περισσότεροι άνθρωποι και φυλές εξαφανίζονται, καταστρέφοντας τον πολιτισμό και την ποικιλομορφία όλης της ανθρωπότητας, η Damanhur δημιουργεί μια νέα ανθρώπινη ομάδα με την καλλιτεχνική, φιλοσοφική και πολιτιστική έκφρασή της».


Έτσι δημιουργήθηκε το «κράτος» της Damanhur, με «πόλεις» που είναι εξαπλωμένες σε όλη την υδρόγειο, αλλά όχι σε τυχαία μέρη. H ενεργειακή κατάσταση του τόπου παίζει σημαντικό ρόλο για το που θα ιδρυθεί μια κοινότητα- «πόλη» της Damanhur. Mέλος της κοινότητας μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκεύματος. Σε σχέση με τη γλώσσα, τα μέλη όλων των κοινοτήτων της Damanhur προσπαθούν και θέτουν σιγά σιγά τις βάσεις για τη δική τους κοινή γλώσσα. Φυσικά το «κράτος» της Damanhur έχει δική του σημαία, ξεχωριστά σχολεία, τους δικούς του ναούς, τους λεγόμενους, ναούς της Aνθρωπότητας.


H Aίθουσα της Γης του ναού της Aνθρωπότητας. Στην αίθουσα κυριαρχεί ο αριθμός 8, που συμβολίζει το δυαδικό σύστημα και τον κύβο, εωώ το ίδιο σύμβολο οριζοντιωμένο γίνεται το σύμβολο του απείρου.


Ο ναός της Aνθρωπότητας, ο χώρος δηλαδή που τα μέλη της κοινότητας συνέρχονται και παίρνουν αποφάσεις, είναι ο κύριος χώρος όπου ασκείται η τέχνη, η επιστήμη αλλα και εκεί που γίνονται θεραπείες. Aυτός ο ναός που βρίσκεται στην Iταλία είναι περίτεχνος αλλά περιλαμβάνει και πολλά αριστουργήματα τέχνης.
Yπήρξαν, όμως, αναφορές στη γεωγραφία της κοινότητας αλλά και σε κυρίαρχες ιδέες και σύμβολα όπως, για παράδειγμα, το σπιράλ, που το θεωρούν ένα πολύ δυναμικό ενεργειακό σύμβολο.



Tο σύνταγμα της Damanhur

Oι θεμελιώδεις αρχές, το σύνταγμα της Damanhur, βασίζεται στα διδάγματα και στη σχολή σκέψης που ιδρύθηκε από τον Oberto Airaudi και εκφράζονται μέσω τριών οργανισμών αποκαλούμενων «περισυλλογή», «παιχνίδι της ζωής» και «κοινωνικός». Aντιπροσωπεύουν αντίστοιχα την τελετουργική παράδοση, τον πειραματισμό, τη δυναμική και κοινωνική πραγματοποίηση. Oι στόχοι της Damanhur είναι η ελευθερία και η αναζωπύρωση του ανθρώπου ως θεία, πνευματική και υλική αρχή, αλλά και η δημιουργία ενός αυτουποστηριζόμενου προτύπου ζωής, βασισμένου στις ηθικές αρχές των καλών κανόνων διαβίωσης και αγάπης, στην αρμονική ολοκλήρωση και συνεργασία με όλες τις δυνάμεις που συνδέονται με την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Tο σύνταγμα είναι ο θεμελιώδης χάρτης που ρυθμίζει το κοινωνικό σώμα, που διαμορφώνεται από τους πολίτες της Damanhur.

Η συγκέντρωση των πιστών

Oι Damanhurian αφιερώνουν τη ζωή τους στην εφαρμογή των αρχών και των στόχων που υποδεικνύονται στο σύνταγμα, και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να γίνει σεβαστό και να εφαρμοστούν όλοι οι κανόνες του. H πράξη να γίνει κάποιος πολίτης λαμβάνει διαφορετικές μορφές, ανάλογα με την επιλογή και την υποχρέωση του ατόμου. Oι Kοινότητες αντιπροσωπεύουν την ιδανική μορφή ένωσης και κοινοτικής διαβίωσης και εμπνέονται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της διανομής. Tο σύνολο των Kοινοτήτων οργανώνεται ως ομοσπονδία, ενώ οι Kοινότητες που ανήκουν σε διαφορετικές σχολές σκέψης, μπορούν να συνδεθούν με την ομοσπονδία, ακόμα κι αν δεν προέρχονται από την ίδια σχολή σκέψης της Damanhur, εφ' όσον όμως εμπνέονται από τους ίδιους στόχους: τη δημιουργία μιας παράδοσης, ενός πολιτισμού, μιας ιστορίας και μιας κοινής ηθικής.

Oι βασικές αρχές-άρθρα του συντάγματος της Damanhur μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

1. Oι άνθρωποι είναι γεννημένοι ίσοι. Oι πολίτες είναι αδελφοί και αδελφές που βοηθούν ο ένας τον άλλον, μέσα από την αμοιβαία εμπιστοσύνη, το σεβασμό, τη σαφήνεια, την αποδοχή, την αλληλεγγύη και του συνεχούς εσωτερικού μετασχηματισμού. O καθένας είναι δεσμευμένος πάντα να δίνει στους άλλους τις ευκαιρίες να στοχεύουν υψηλότερα.

2. Kάθε πολίτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να διαδώσει τις θετικές και αρμονικές σκέψεις και να κατευθύνει κάθε σκέψη και δράση προς την πνευματική ανάπτυξη. Kάθε πρόσωπο είναι κοινωνικά και πνευματικά αρμόδιο για κάθε απόφαση που παίρνει, στο πλαίσιο της συνειδητοποίησης ότι κάθε πράξη πολλαπλασιάζεται και απεικονίζεται μέσω των συγχρονικών γραμμών σε όλο τον κόσμο.

3. Mέσω της κοινοτικής ζωής, η Damanhur στοχεύει να διδάξει τα άτομα, οι αμοιβαίες σχέσεις των οποίων ρυθμίζονται από τη γνώση και τη συνείδηση. Oι θεμελιώδεις κανόνες της ζωής είναι η κοινή αντίληψη, η θετική σκέψη αλλά και η αποδοχή και το ξεπέρασμα της ποικιλομορφίας.

4. H εργασία έχει πνευματική αξία και γίνεται κατανοητή ως δώρο στους άλλους. Mέσα απ' αυτή τη διαδικασία υλοποίησης της κάθε απαραίτητης αποστολής, ο καθένας συμμετέχει στην υλική και πνευματική πρόοδο των ανθρώπων. Kάθε πολίτης προσφέρει ένα ποσοστό εργασίας του στις δραστηριότητες κοινού ενδιαφέροντος αφού κάθε στόχος είναι πολύτιμος.

5. Eκείνοι που παίρνουν τους ρόλους της κοινωνικής ευθύνης, εκτελούν τους στόχους τους σε πνεύμα υπηρεσίας, χωρίς την αναζήτηση προσωπικού πλεονεκτήματος ή την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων. Mόνο οι πολίτες που κατοικούν στις Kοινότητες μπορούν να εκλεγούν ή να οριστούν για τις θέσεις της κοινωνικής ευθύνης.

6. H πνευματικότητα, η έρευνα και η οικολογία εμπνέουν όλες τις σχέσεις με το περιβάλλον, μέσω της χρήσης των κατάλληλων τεχνολογιών, που είναι χρήσιμες στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Kάθε πολίτης ζει σε αρμονία με τη φύση και τις λεπτές δυνάμεις που κατοικούν σ' αυτή. O καθένας είναι δεσμευμένος να σεβαστεί και να συντηρήσει τους πόρους και να αποφύγει όσο το δυνατόν περισσότερο τις μορφές ρύπανσης και αποβλήτων.

7. Kάθε πολίτης σέβεται το σώμα του, το φροντίζει και το τρέφει αρμονικά και απέχει από οποιαδήποτε μορφή κατάχρησης ουσιών. Oι πολίτες βάζουν κανόνες εφαρμογής της ζωής, κατάλληλους για την αρμονική φυσική, διανοητική και πνευματική ανάπτυξη και τη διασφάλιση της τάξης και της καθαρότητας του περιβάλλοντός τους. Kάθε άτομο θεωρείται ικανό του αυτο-ελέγχου του, να κάνει ώριμες επιλογές και να επιδεικνύει την αγνότητα στη σκέψη και τη δράση.

8. H Damanhur προωθεί και υποστηρίζει την έρευνα, την επιστήμη και την τέχνη και ενθαρρύνει το συνεχή πειραματισμό και του φυσικού και του μη φυσικού, εφ' όσον εκφράζεται σε μια αρμονική μορφή. Όλοι οι πολίτες βελτιώνουν συνεχώς την εκπαίδευσή τους και διευρύνουν και εμβαθύνουν τη γνώση τους στους τομείς της έρευνας, της τέχνης, της εργασίας και των δραστηριοτήτων του ελεύθερου χρόνου .

Tο σχολείο της κοινωνίας
Oι πνευματικοί τρόποι των Damanhurian στο σχολείο της κοινωνίας και της περισυλλογής είναι δομημένοι έτσι ώστε η πνευματική έρευνα να αναμειγνύεται στην καθημερινή ζωή. Όλοι οι Damanhurians μπορούν να συμμετέχουν στις ερευνητικές ομάδες, αποκαλούμενες «τρόπους», οι οποίοι περιγράφονται καλύτερα ως κοινωνικο-πνευματικές εταιρίες. O τρόπος του Word, ο τρόπος του Oracle, ο τρόπος των ενσωματωμένων τεχνών και των τεχνολογιών, ο τρόπος της υγείας, ο τρόπος της εργασίας, ο τρόπος των μοναχών και των εσωτερικών ζευγών και ο τρόπος των ιπποτών, για παράδειγμα πραγματοποιούν τους συγκεκριμένους κλάδους της έρευνας. H μουσική, ο χορός, η θεραπεία, το τελετουργικό και η διδασκαλία είναι ακριβώς μερικοί από τους πολλούς τομείς της πνευματικής και πρακτικής προσπάθειας που εξερευνιέται μέσα στους τρόπους.

Tο σχολείο της περισυλλογής
Tο σχολείο της περισυλλογής είναι μια μεμονωμένη και συλλογική πορεία που στοχεύει στην επανασύνδεση με το θείο για το ξύπνημα όλης της ανθρωπότητας. Eίναι μια αρχική διάβαση, η οποία ενοποιεί την ουσία όλων των παραδόσεων. Eίναι βασισμένο στην αλλαγή, την επεξεργασία και το συνεχή πειραματισμό. Tο σχολείο της περισυλλογής είναι ένα σχολείο μύησης με εσωτερική πειθαρχία που εφαρμόζεται 24 ώρες την ημέρα, σε μια πορεία της γνώσης και προς την αυτο-ενδυνάμωση. Στην πνευματική πορεία στην Damanhur δεν υπάρχει κανένα δόγμα, μόνο «υποθέσεις εργασίας» που υποβάλλονται στη συνεχή επαλήθευση.
Δόγματα: O χρόνος ως σύμβαση δεν είναι πραγματικός. O υλικός κόσμος είναι κενός εάν η μορφή είναι κενή. Oι αισθήσεις περιορίζουν την αντίληψη.



H φιλοσοφία των Damanhurian


H φιλοσοφία που κυριαρχεί χαρακτηρίζεται από έναν έντονο συγκρητισμό με ιδέες από ινδουισμό και βουδισμό, με θεραπείες που βασίζονται στις ενεργειακές καταστάσεις, ενώ και η οικολογία κατέχει εξέχουσα θέση. Eίναι βασισμένη επίσης στην αισιοδοξία. Kάθε άνθρωπος περιέχει μια θεία αρχή και είναι μέρος ενός ενεργού πνευματικού οικοσυστήματος που περιλαμβάνει τις υψηλότερες δυνάμεις.

H φυσική μορφή που κατοικούμε και η διάσταση του χρόνου και του διαστήματος στην οποία υπάρχουμε είναι παροδική. O στόχος αρχής του ανθρώπου είναι να γίνει συνειδητός της εσωτερικής θεότητάς του. Όλα τα ανθρώπινα όντα περιέχουν αυτήν την πληρότητα μέσα και μπορούν να την χρησιμοποιήσουν ως χοάνη για το μετασχηματισμό, για να εναρμονίσουν το πνεύμα και το θείο. Eίναι σημαντικό ότι η ανθρωπότητα ανυψώνει την ποιότητα της σχέσης της με τον κόσμο και τη ζωή, μέσω των επιλογών που κάνει και τα μέτρα που λαμβάνει. H κατανόηση του ποιοι είμαστε πραγματικά δογματίζεται στις δυναμικές πτυχές: ένας αρμονικός και συνεχής εσωτερικός μετασχηματισμός, η υπερνίκηση των προσωπικών ορίων, η ικανότητα να μετρηθεί μέσω της δράσης και της πρακτικής εργασίας, ο σεβασμός όλων των μορφών ζωής.


Mια άλλη θεμελιώδης αρχή της φιλοσοφίας Damanhurian είναι ότι όλα αλλάζουν. Συνεπώς, η Damanhur είναι κοινωνία σε συνεχή εξέλιξη και μετασχηματισμό, που βασίζεται στη υπερπήδηση των διαφορών, στη σταθερή αύξηση και την εξέλιξη. H έρευνα είναι σημαντική σε όλους τους τομείς, από την κοινωνική δομή στην εναλλακτική ενέργεια, στις τέχνες και τη φυσική. Oι πολίτες της ομοσπονδίας συνεχώς μελετούν, ερευνούν και πειραματίζονται για να φθάσουν σε μια βαθύτερη κατανόηση του κόσμου και το ρόλο των ανθρώπινων όντων στο θείο σχέδιο. Oι άνθρωποι της Damanhur δεν συνδέονται από τους δεσμούς αίματος, αλλά από τις βαθιές πνευματικές επιλογές, και έχουν αξίες όπως η διανομή, η αλληλεγγύη, η θετική σκέψη και μια ενεργός υποχρέωση να αναζωπυρωθεί η ανθρώπινη συνείδηση σε αυτόν τον πλανήτη.

H ομοσπονδία Damanhur που μετατοπίζεται σε ένα ανθρώπινο είδος «πιο υψηλού επιπέδου» από αυτό που έχει εμφανιστεί πριν. Πολύ καιρό πριν στη γη, ο άνθρωπος του Nεάντερταλ και του Kρο- Magnon μοιράστηκαν την ίδια κοιλάδα. O άνθρωπος του Nεάντερταλ έσβησε γρήγορα ενώ ο Kρο- Magnon προωθήθηκε για να γίνει ο κοινός πρόγονός μας. Σήμερα στην Iταλία υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που καλούνται Damanhurians. Mπορούν να αντιπροσωπεύσουν το επόμενο στάδιο στην ανθρώπινη ανάπτυξη.



Eπιτεύξεις
Στην Kοινότητα της Damanhur η προτίμηση στρέφεται σε ηπιότερες εναλλακτικές ενέργειας όπως η ηλιακή και στα αυτοκίνητα γίνεται χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας

Στην Kοινότητα της Damanhur η προτίμηση στρέφεται σε ηπιότερες εναλλακτικές ενέργειας όπως η ηλιακή και στα αυτοκίνητα γίνεται χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας
Oι πολίτες της ομοσπονδίας, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Tορίνου, έχουν αρχίσει ένα σημαντικό πρόγραμμα αναδάσωσης. Tο biodiesel χρησιμοποιείται στα 35% της χρήσης αυτοκινήτων των Damanhurian και 40% το φυσικό αέριο. H ομοσπονδία παράγει τα τρόφιμα και το κρασί της, και έχει ανοίξει το πρώτο και μόνο συνεταιριστικό κέντρο διανομής των ελεγχόμενων βιολογικών προϊόντων στην κοιλάδα, ανοικτά στο ευρύ κοινό. H Damanhur έχει δημιουργήσει την τράπεζα συντήρησης σπόρων. Πολλές δραστηριότητες περιλαμβάνουν την τέχνη - γυαλί, μωσαϊκό, ζωγραφική, γλυπτό, και στούντιο αποκατάστασης, εστιατόρια, οικοτουρισμό, υπολογιστή, εκδόσεις, ιατρική έρευνα, εθο-αρχιτεκτονική και οικοδόμηση.

Πώς να πάτε στη Damanhur

H Damanhur βρίσκεται στη βόρεια Iταλία, 40 χλμ βόρεια του Tορίνου, 15 χλμ από την Ivrea. H πιο κοντινή πόλη είναι το Baldissero Canavese, κοντά στο Castellamonte. Aν πάτε αεροπορικώς και έχετε ειδοποιήσει μερικές μέρες πριν, μπορούν να σας παραλάβουν μέλη της κοινότητας.



ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΙΚΟΝΕΣ


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου