Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Νέοι γαλαξίες στη... γειτονιά μας





Φοιτητής ανατρέπει τη θεωρία επιστημόνων για τη γέννηση των άστρων


ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ τη ραχοκοκαλία του Σύμπαντος, κι όμως οι αστρονόμοι μέχρι τώρα πίστευαν ότι υπήρξαν μόνο πριν από 10 δισεκατομμύρια χρόνια και ότι κατόπιν εξαφανίστηκαν.


    Ο λόγος για τους περισσότερους από 11 εξαιρετικά σπάνιους γαλαξίες, που βρίσκονται πολύ κοντά στο δικό μας και τους οποίους ανακάλυψε ένας φοιτητής χρησιμοποιώντας δύο τηλεσκόπια.


    Ο Άντι Γκριν, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Σουίνμπουρν, υποστηρίζει ότι οι γαλαξίες έχουν σχήμα δίσκου όπως και ο δικός μας, ενώ εντός τους συνεχίζουν να γεννιούνται νέα άστρα, κάτι που σημαίνει πως οι γαλαξίες αυτοί είναι και ζωντανοί και αρκετά δραστήριοι. Εάν λοιπόν τους παρατηρήσουμε, ενδεχομένως να λάβουμε νέα στοιχεία για την γέννηση των άστρων, ένα φαινόμενο το οποίο αποτελεί ένα άλυτο γρίφο της επιστήμης της Αστρονομίας. Η ανακάλυψη του Άντι Γκριν είναι αρκετά σημαντική, γιατί οι σπάνιοι αυτοί γαλαξίες προσφέρονται περισσότερο για μελέτη από ό,τι οι αρχαιότεροι και πιο μακρινοί, που οι επιστήμονες μελετούσαν μέχρι σήμερα.


    Μάλιστα, η νέα αυτή ανακάλυψη ήδη θέτει σε αμφισβήτηση τη μέχρι τώρα παγιωμένη θεωρία των αστρονόμων σύμφωνα με την οποία τα αρχέγονα αέρια του Σύμπαντος, θερμά και ψυχρά, έπαιζαν ρόλο στη γέννηση των άστρων. Κι αυτό γιατί σήμερα δεν υπάρχουν πια οι ποσότητες αερίου που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την όλη διαδικασία. Έτσι, λοιπόν, ακόμη δεν είναι γνωστό ούτε κατά το ελάχιστο το πώς δημιουργούνται τα περισσότερα απο 100 άστρα που γεννιούνται κάθε χρόνο στους γαλαξίες αυτούς.


Πηγή: Swinburne University

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου