Σάββατο 2 Απριλίου 2011

“Ο ήχος του Παραδείσου” ψάχνει την σκοτεινή ενέργεια


Ένα φιλόδοξο σχέδιο για να ανακαλύψουν τη σκοτεινή ενέργεια του Σύμπαντος παρουσίασαν την Παρασκευή (25/3) Κινέζοι επιστήμονες.



Το σχέδιο αυτό που ονομάστηκε Tianlai ή αλλιώς “Ο ήχος του παραδείσου”, σκοπεύει να ακούσει τις εκπομπές ραδίου από τα βάθη του διαστήματος προκειμένου να ανακαλυφθεί η φύση της σκοτεινής ενέργειας.


Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν ένα ραδιοτηλεσκόπιο για να χαρτογραφήσουν το ουδέτερο υδρογόνιο, που εκπέμπει ή απορροφά ραδιοκύματα σε ένα μήκος κύματος 21 εκατοστών. Έτσι, θα μπορέσουν να περιεργαστούν τις πρώιμες εποχές του Σύμπαντος, ψάχνοντας για το κόκκινο φάσμα των ραδιοκυμάτων.

Η διανομή του υδρογόνου εξυπηρετεί στον μετρήσουν επακριβώς τον ρυθμό ανάπτυξης του Σύμπαντος.

Η ανίχνευση αυτού του κοσμικού σήματος των 21 εκατοστών είναι δύσκολη, καθώς κατακλύεται από ραδιενέργεια από τον δικό μας Γαλαξία  και πρέπει να μετρηθεί με ακρίβεια 1 στις 100.000 προκειμένου να εντοπιστεί.

Πολλοί συνάδελφοι μου έχουν αμφιβολίες για το αν τα καταφέρω” παραδέχεται  ο επικεφαλής της έρευνας Τσεν Ζουλέι, κοσμολόγου του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Κίνας.

Μέχρι στιγμής το πείραμα έχει αρχίσει πιλοτική μορφή, όπου έχει κατασκευαστεί ένα κυλινδρικό ραδιοτηλεσκόπιο. Μετά από μερικά χρόνια, η ομάδα θα μπορεί να ξέρει αν αυτό το ραδιοτηλεσκόπιο θα μπορέσει να ανιχνεύσει την σκοτεινή ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου